luni, 6 septembrie 2010

Cum functioneaza busola - de la magie la stiinta !

Nevazut, necunoscut ca atare timp de milenii, campul magnetic al Pamantului a avut, cu toate acestea, o influenta profunda asupra dezvoltarii civilizatiei umane.

Enigmaticele pietre magnetice, descoperite de chinezi cu peste doua milenii in urma, au stat la baza construirii unor instrumente simple si eficiente; principiul lor de functionare - corespondenta dintre polii "magnetului" de piatra si polii magnetici ai planetei - nu era inteleasa, dar asta nu impiedica utilizarea practica a acestei corespondente magice.

Lungile calatorii maritime, marile descoperiri geografice n-ar fi fost posibile fara existenta unor instrumente de orientare. Timp de secole, busola - adusa in Europa de arabi - i-a ajutat pe navigatori sa-si gaseasca drumul pe intinderea nesfarsita a oceanului. 

Astazi, instrumentele de orientare beneficiaza de ajutorul unor tehnologii mult mai sofisticate - sisteme giroscopice, retele de sateliti; magnetii insisi nu mai sunt bucati de minereu culese din natura, ci materiale sintetice, fabricate de om. Insa busolele au ramas, cu toate acestea, instrumente de baza. Pentru ca, la urma urmei, energia care le guverneaza functionarea - magnetismul terestru - e tot acolo…





Sursa : Www.Descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu